Al post anterior et vam presentar la nova col·lecció de la roba de la llar de Bon Vent , en aquest volem tractar els tresors de la Carme amb el sabó de Marsella, un producte tradicional que pots trobar a la nostra botiga, així com explicar-te consells, “receptes” i “trucs” per rentar la roba de la llar o qualsevol altra peça de roba.

Des de fa més de 110 anys la família Marius Fabre elabora el sabó de Marsella conservant la seva filosofía de fabricació i garantint “un producte natural, sa per l’home i respetuós amb el medi ambient”.

banner-marius-fabre-ws

Una tradició que és remunta a 1900 i ha passat de generació a generació fins als
nostres dies.

 

El sabó està elaborat només utilitzant olis vegetals, especialment oli d’oliva, no conté colorants, additius ni parabens. La puresa excepcional del sabó de Marsella el converteix en un producte idoni tant per les seves propietats com pel preu econòmic.

SABÓ1

El sabó de Marsella és ven en petits cubs i en capses de flocs. El primer estàindicat per rentar a mà i el segon a mà o a màquina.
El sabó de Marsella en flocs és recomanable per rentar tot tipus de roba delicada, sobretot la roba del nadons, la seda, el cotó,
la llana, etc. Les virtuts nutritives de l’oli d’oliva hidraten la pell.

SABÓ2

Els flocs del sabó de Marsella també és venen en bossa. Per una altra banda, pots
triar entre el cub gran, sense o amb un pràctic raspall per rentar la roba a mà i
treure les taques més difícils, o el cub petit.

COPEAUX

La família Marius Fabre ens dóna alguns consells per utilitzar el sabó de Marsella com:

● Si hi ha una taca a la roba, mulla el sabó i frega’l suament damunt la taca

abans de posar-la a la rentadora. Ja veuràs com marxarà i és molt més efectiu

que qualsevol netejador sintèctic.

Fes el mateix amb el coll de les camises. Aconseguiràs que quedi ben blanc.

● Els dermatòlegs recomanen utilizar-lo per rentar la roba de les persones que

tenen una pell sensible i no toleren ni el sabó ni els netejadors sintètics.

I algunes “receptes” força curioses que ha heretat de les seves àvies com:

● Posa un tros de sabó a l’armari per repel·lir les arnes.

● Posa un tros o un cub de sabó al final del llit per alleujar les enrampades i el

reumatisme,

● Utilitza’l per netejar les petites ferides.

● I pels atrevits, el sabó de Marsella és bo per les genives i per netejar i

blanquejar les dents.

 

BODEGÓ2

Aquesta és la presentació del sabó de Marsella que tenim a Bon Vent. Un producte que inspira tradició, suavitat i una olor a net que deixa empremta.

BUGADERA-MARTApet

En la línia d’aquests consells basats en els valors d’un producte natural i respectuós amb el medi ambient, t’expliquem els “trucs” que la Carme utilitza amb altres productes naturals presents en el mediterrani com la llimona i el vinagre.

Per il·luminar els blancs afegeix mitja tassa de suc de llimona al cicle

d’aclarit (per a una càrrega de mida normal).

Per retornar la blancor (o part d’aquesta) als mitjons que s’han tornat

groguencs, posa’ls a bullir en aigua amb llimona.

● Per eliminar taques de greix o d’òxid de la roba, frega-les amb el suc de

llimona, deixa reposar tota la nit i després renta com de costum.

● No t’ha passat mai que després de rentar una camisa encara sents un lleuger

olor a suor? Si vols que marxin els olors de la roba, pots fer ús de la llimona,

del vinagre blanc o del bicarbonat de sodi.

➔ En el cas que triïs el primer, barreja mig vaset de suc de llimona amb la mateixa quantitat d’aigua, mulla un drap o esponja en aquestabarreja i passa-la per les zones més conflictives de la peça de roba (com les axiles), deixa-ho reposar uns deu minuts i ja està llest per posar-ho a la rentadora!

➔En el segon “truc”, barreja mig vaset de vinagre amb la mateixa quantitat d’aigua i pulveritza-ho per la roba, deixa-ho reposar uns deus minuts i cap a la rentadora.

➔Si et decideixes per l’últim, amb mitja culleradeta de bicarbonat diluida en mig vas d’aigua fes una pasta i aplica-la per les zones que vulguis, seguidament renta la peça de roba.

De l’experiència de la Carme continuem oferint-te interessants “trucs”:

● Si et cau alcohol sobre la roba, deixa’l eixugar i desapareixerà per si sol quan s’evapori. Si deixa marca en alguna peça de roba fosca, renta-la en sec i les properes vegades de manera nomal. Però, generalment, si no li apliques res a sobre, desapareixerà sol.

● Perquè el color d’un jersei de cotó no es vagi perdent a poc a poc, cada vegada que el rentis afegeix a l’aigua de l’esbandit una cullerada petita de vinagre.

● Res millor per rentar un jersei d’angora que el xampú que s’utilitza per als nadons. És un magnífic tractament perquè recuperi la seva esponjositat.

● Quan rentis una camisa que porta botons als pics del coll, és convenient que els desbotonis perquè el coll quedi ben net.

Pel que fa a les robes antigues:

En moltes ocasions aquesta roba té taques groguenques i fins i tot d’òxid. Els materials utilitzats per a la confecció d’aquestes peces acostumava a ser cotó o lli. Tots dos materials són orgànics, per això pateixen les conseqüències del pas del temps i la falta de ventilació.

IMG_8523

Per aquests casos la Carme coneix una tàctica infalible capaç de enretirar aquests tipus de taques. Consisteix en fer bullir l’aigua d’una olla amb un bocinet de sabó de Marsella i una cullerada de percarbonat sòdic. Aquest és un activador del rentat. A l’entrar en contacte amb l’aigua calenta, desprèn oxigen i això fa que netegi i blanquegi la roba. Es deixen bullir les peces una estoneta en aquesta solució i… “et voilà!” els teixits recuperen la blancor original. Antigament és feia servir el perborat sòdic, però no el recomanem ja que és contaminant i a la llarga malmet la roba.

Per últim, un dels grans aliats de les robes antigues és el sol perquè ajuda a eliminar les taques. Deixa esteses les peces al sol amb el sabó abans d’esbandir-les. De tant en tant humiteja la roba amb aigua per evitar que s’eixugui. L’acció del sol farà la resta.

safareig1

Saps algun altre consell o “truc” que ens vulguis explicar?

Som tot orelles! Perquè ens agrada tant com a tu tenir

cura de la nostra roba per lluir-la com el primer dia.